Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Moinesti Angitia Mirabel_(Ardeche) Hinchas Anaprof_Clausura_2008 Archipiélago_de_Les_Saintes Guerras_sueco-danesas Hieronymus_Münzer Arroyo_Coche Aphthona_mimica Aulnois_sous-Laon Hexaspora Hypericum_perforatum Modflow Anhídrido_sulfuroso Autigny_le-Petit Muertos_vivientes_(episodio) Arce_de_azucar Apotoxin_4869 Monarquía_Constitucional Arthur_Fallot Guillermo_Andres_Marino Avión_de_vigilancia Ataque_meet_in-the-middle Annie_Marin Herstappe Mistralia_gnidium AskMen Angel_Elias Hornungia Arteria_thoracica_superior Huimanguillo_(ciudad) Aubepierre_Ozouer-le-Repos Anthonello_de_Caserta Apolo_9 Heinrich_Friedrich_Wilhelm_Gesenius Gézier_et-Fontenelay Arenal_Sound_Festival I_Adore_You Astragalaceae Hayedo_de_las_tierras_bajas_de_inglaterra Harttia_torrenticola Monte_Dos_Hermanas Ansauvillers Grotescología,_agentes_asquerosos I_Want_You_(canción) Historia_del_Cristianismo Mulitas Moronobu Ayuntamiento_de_Rois Moline_Acres_(Misuri) Aristoloquia_bética Mitologia_samoana Asociacion_de_Naciones_del_Sureste_Asiático Hurecourt

html map